ESPANJANSIRUETANA JA MUSTAPÄÄETANA OVAT HAITALLISIA VIERASLAJEJA

AJANKOHTAISTA 2024

Kasvukaudella 2024 Karoliina Norkolan ankkapartio vierailee etana-alueilla kutsuttaessa. Tiedustelut: Karoliina Norkola 050 5689542.

E t a n a p a k a s t i n on käytettävissä. Se löytyy Peltorivi 16 takana olevasta ulkorakennuksesta.

ESPANJANSIRUETANA JA MUSTAPÄÄETANA OVAT HAITALLISIA VIERASLAJEJA

Haitallisten vieraslajien hävittäminen on kiinteistön haltijan vastuulla. Etanat liikkuvat ja etenevät jopa kymmeniä metrejä vuorokaudessa, niinpä toivomme että jokainen hävittää yksilöt piha-alueeltaan leviämisen estämiseksi.  

ESPANJANSIRUETANAA on havaittu Fiskarsissa noin viiden vuoden ajan. Se on levittäytynyt joen pohjoispuolella museolta aina Kivitalolle asti sekä lähtenyt etenemän ylös Suutarinmäkeen sekä puimalalle asti. Kartasta (linkki karttaan) näkyy esiintymäalue syksyllä 2023. Joen toisella puolella espanjansiruetanaa ei ole vielä tavattu

MUSTAPÄÄETANA  tunnistettiin ensimmäisen kerran Fiskarsissa syksyllä 2023. Lajia on nähty    S u u t a r i n m ä e s s ä  K-Marketin ympäristössä, siitä ylös lähtevän kävelytien pientareilla ja ylös aina Maitopolulle asti. Lajista on vasta vähän tietoa mutta vierasljit.fi- sivulla siihen kehoitetaan suhtautumaan samalla lailla kuin espanjansiruetanaa, koska molemmat lajit lisääntyvät erittäin nopeasti ja valtaavat siten tilaa alkuperäiseltä lajistolta. 

Lisäksi ne:

– aiheuttavat tuhoja kotipuutarhoissa ja viljelyksillä.

– niiden lima voi sisältää ihmisille ja kotieläimille haitallisia bakteereita kuten listeriaa ja kolia.

– voivat toimia väli-isäntänä ns. sydänmadolle, joka on haitallinen koiraeläimille. 

– voivat runsain esiintyessään laskea kiinteistön arvoa.

TUNNISTAMINEN

ESPANJANSIRUETANA on 7–14 cm:n pituinen. Se on yksivärinen ja väritys vaihtelee oranssinpunaruskeasta lähes mustaan. Myös vaaleita yksilöitä on tavattu. Espanjansiruetanaa ei pidä sekoittaa ukkoetanaan, jota ei ole syytä hävittää. Ukkoetana on yleensä musta-harmaaraidallinen ja sillä on harja. Ukkoetanan hengitysaukko sijaitsee kilven loppupäässä kun espanjansiruetanalla se sijaitsee lähempänä päätä. Kuvassa oikealla espanjansiruetana ja vasemmalla ukkoetana. 

MUSTAPÄÄETANA on edellistä pienempi ja vikkelämpi noin 4–5 cm pituinen. Sen tunnistaa, mustasta muusta vartalosta selvästi erottuvasta päästä ja kaulasta. Vartalon väri vaihtelee likaisen vaaleasta ruskeaan ja sinertävän harmaaseen. Vanhat yksilöt ovat nuoria tummempia. Pään takaa alkavan kilven takaosa erottuu muuta vartaloa vaaleampana ja sen pinnassa on hyvässä valossa erottuva sormenjälkikuviointi. Hengitysaukko sijaitsee oikealla kyljellä, kilven takaosassa. Etana on alapuolelta tasaisen vaalea ja erittämä lima on kirkasta ja väritöntä.

Lisäapua tunnistamiseen löytyy http://www.vieraslajit.fi/

ENNALTAEHKÄISY

Etanat viihtyvät kosteassa ja niille mieluisia paikkoja ovat erilaiset hoitamattomat ja korkeakasvuiset niityt, lehti- lauta- ja risukasat ja pensaspöheiköt.

KEVÄTSIIVOUS JA ELINPAIKKOJEN HÄVITTÄMINEN

− haravoi lehdet ja leikkaa perennat matalaksi keväällä

− vie lehti- ja risukasat pois tonteilta tai kompostoi ne kompostikehikossa tai umpikompostissa. Martoilta löytyy ohje lehtien kompostoimiseen myös jätesäkissä. Helppo kompostikehikko syntyy noin metrin korkuisesta verkkoaidasta. Kehikon on hyvä olla noin metri läpimitaltaan. Laita kompostin ympärille lautoja maahan etana-ansoiksi. Etanat etsiytyvät hakemaan kompostista ruokaa ja päivisin ne viihtyvät kosteassa lautojen alla. Tarkista lauta-ansat päivittäin. 

Etana-alueiden puutarhajätteen hävittäminen

Jos tontilla on nähty espanjansiruetanoita tai mustapääetanoita,  lehdet ja muu puutarhajäte pussitetaan ja viedään suljetuissa pusseissa poltettavaan sekajätteeseen Karjaalle. Rosk`Roll ottaa maksutta vastaan vieraslajijätettä poltettavaksi yksityishenkilöiltä, kun se tuodaan henkilö- tai pakettiautolla tai peräkärryllä.

ÄLÄ vie muualle mitään maa-ainesta, lehtikasoja, kompostia eikä kasveja. Näin estetään etanoiden ja munien kulkeutuminen uusille alueille ja kunnan kompostilehtikasoihin.  

NIITÄ

pidä niityt ja nurmet matalana ainakin alkukesällä tai niin kauan kuin etanoita näkyy että pystyt keräämään ne.

KASTELE VAIN TARVITTAESSA

suoraan kasvin juurelle aamulla tai päivällä, että alue kuivahtaa yöksi. Vältä sadettimen käyttöä.  

TARKISTA UUDET TAIMET

Irrota ruukku ja ravistele multa esim. jätesäkin päällä. Tarkasta kasvin multapaakku huolellisesti.  Espanjansiruetanan munat ovat valkoisia, pyöreitä ja noin 4 mm kokoisia. Ne ovat 20-40 munan ryhmissä, joten ne näkee helposti mullan seasta. Kerää munat pois ja hävitä ne kuten aikuiset yksilöt. Istuta kasvi takaisin multaan.

VARMISTA ENNEN multaa ja maa-aineksia tilatessasi että ne ovat tutkitusti puhdasta ja vieraslajitonta. On suositeltavaa käyttää säkitettyä multaa. 

KERÄÄMINEN JA LOPETTAMINEN

Yksi espanjansiruetana voi munia vuodessa 400 munaa. Espanjansiruetana aloittaa muninnan noin 5-6 cm pituisena. On tärkeää aloittaa kerääminen heti toukokuussa. Kun etanat kerätään pieninä ennen kuin ne ehtivät munia, ei tule enää seuraavaa sukupolvea. 

Poimiminen on tehokas torjuntakeino säännöllisesti tehtynä. Kerää etanat päivittäin niin kauan kun niitä esiintyy. Etanat ovat liikkeellä aikaisin aamulla, iltaisin ja kostealla säällä. Ne esiintyvät yleensä samoilla niille suotuisilla kosteilla paikoille. Kerää etanoita vaikka tyhjään maitopurkkiin. Turhan kärsimyksen välttämiseksi lopeta etanat ennen keräämistä tai heti sen jälkeen. MUISTA pitää puutarhahanskoja keräämisen ajan, sillä siruetanat voivat levittää haitallisia bakteereja. Tästäkin syystä on erityisen tärkeää, että etanat saadaan pois pihoilta, missä on kotieläimiä tai lapsia. 

LOPETTAMINEN

  1. Katkaise etana saksilla, veitsellä tai lapiolla, katkaisukohta 0,5 cm kilven etupäästä. Tai murskaa pää esim. kivellä.      
  2. Poimi etanat ämpäriin tai suljettavaan tölkkiin ja kaada päälle runsaasti kiehuvaa vettä.
  3. Poimi etanat suljettavaan tölkkiin ja pakasta kaksi päivää.

ETANAPAKASTIN  löytyy Peltorivi 16 takana olevassa ulkorakennuksessa. Sinne voit tuoda keräämäsi etanat suljetussa tölkissä. 

Hävitä kuolleet etanat sekajätteen mukana hyvin suljetussa tölkissä tai pussissa.

ETANAROSKIS on käytettävissä kasvukauden aikana Peltorivin kierrätyspisteellä, Veitsitehdasta vastapäätä. Tänne voit tuoda kuolleet etanat hyvin suljetussa pussissa.

ÄLÄ jätä kuolleita etanoita puutarhaasi. Espanjansiruetanat ovat kannibaaleja ja käyttävät toisiaan ravinnoksi. 

EMME SUOSITTELE Ferramolin käyttöä espanjasiruetanoiden torjuntaan 

Olemme selvittäneet Ferramolin sivuvaikutuksia (TUKES, VieKas-LIFE, Suomen Luonnonsuojeluliitto) ja emme suosittele ruukin asukkaille Ferramolin käyttöä. Ferramoli tappaa kaikki etanat, ei vain kohdelajia. Sen vaikutus voi pahimmassa tapauksessa kohdistua myös johonkin suomalaiseen uhanalaiseen lajiin. Jalopuumetsät ovat tärkeä elinympäristö alkuperäisille, harvinaistuneille nilviäislajeille. Vesistöön joutuessa ferramolilla voi olla tuhoisia vaikutuksia kaloihin.

Ole hyvä ja ILMOITA ETANAHAVAINNOT osoitteeseen siruetanat.fiskars@gmail.com. Täältä saat myös tarvittaessa apua tunnistamiseen.

TORJUNNASSA on syytä kiinnittää erityistä huomiota esiintymiin ja leviämisväyliin, joista laji  leviää helposti ympäristöön. Tällaisia ovat etanoilla esim. ojien pientareet ja pohjat. On tärkeää estää lajin leviäminen taimien, puutarhajätteen ja maansiirtojen mukana. Etanan esiintymisalueilta ei saa kuljettaa muualle maa-ainesta, lehtikasoja, kompostia eikä kasveja. Näin estetään etanoiden ja niiden munien kulkeutuminen uusille alueille.

Pidetään yhdessä huolta omasta lähiympäristöstä!

Poistetaan vieraslajeja ja estetään niiden leviäminen omalta tontilta.

Näin turvataan paikallisten kasvien ja pörriäisten säilyminen.

Älä vie mitään puutarhajätteitä luontoon. Luonto kiittää!

Yhteistyöstä kiittäen Kyläseuran Ruukin LUMO-hanke

Lähteet ja lisätietoa:

https://vieraslajit.fi

ttps://www.hel.fi/static/hkr/viheralueet/espanjansiruetana.pdf 

https://www.martat.fi/marttakoulu/puutarha/puutarhan-tyot/kompostointi/puutarhajatteen-kompostointi/lehtikomposti

https://www.gnm.se/kunskap-och-fakta/snigelakuten/livscykel-hos-spansk-skogssnigel

Etanakartta 2023mv.jpg

Kartta: Tuulia Minkkinen

Kuvassa vasemmalla raidallinen ukkoetana ja oikealla yksivärinen espanjansiruetana. Kuvat: Anna Kamara.

Espanjansiruetanan munat ovat valkoisia, pyöreitä ja noin 4 mm  kokoisia. Ne ovat 20-40 munan ryhmissä. Kuva: YLE-artikkeli 3.8.2019.

https://image.laji.fi/MM.369407/Krynickillus_monta(c)Katriina_Ko_no_nen.jpghttps://image.laji.fi/MM.369410/Mustapaaetana_20191125_132619__Lauri_Urho.jpg

Mustapääetanan tunnistaa mustasta päästä ja tuntosarvista ja kilvessä näkyvistä sormenjälkikuvioista Kuvat: www.vieraslajit.fi  ja oikealla Lauri Urho.