JÄTTIPALSAMI ON HAITALLINEN VIERASLAJI
Jättipalsami on levinnyt puutarhoista luontoon. Kasvi on yksivuotinen ja kasvaa noin 1,5 m korkuiseksi. Se voi levittäytyä laajoiksi kasvustoiksi puronvarsissa ja muissa kosteissa paikoissa, joissa sen siemenet leviävät myös veden välityksellä.
Se voi vallata kosteissa paikoissa useiden hehtaarien kokoisia alueita ja vie siten kasvupaikkoja kotoperäisiltä lajeilta ja yksipuolistaa ja vähentää luonnon monimuotoisuutta.
MILLOIN JA MITEN HÄVITETÄÄN
Jättipalsami on yksivuotinen laji joka leviää siemenistä, jotka eivät kuitenkaan säily kuin muutaman vuoden itävinä. Yksi kasvi voi tehdä yli 4000 siementä.
KITKEMÄLLÄ kasvi ennen kukintaa. Kitkeminen tuo hyviä tuloksia jo muutamassa vuodessa kun maaperän siemenvarasto ehtyy. Myös kukkivia yksilöitä kannattaa kerätä niin niiden siementen teko loppuu. Kerää kukkalatva muovipussiin ja vie poltettavaan sekajätteeseen. Vihreät versot voi talloa kuivaan kohtaan maahan tai tienpientareelle.
NIITTÄMÄLLÄ isoja kasvustoja esim. viikatteella.
Kitkeminen on helpointa kun kasvi on vielä pieni, jolloin se irtoaa helposti vetämällä. On hyvä oppia tunnistamaan se pienenä ennen kukintaa. Parasta on kitkeä kasvit ennen heinäkuussa alkavaa kukintaa, koska silloin kasvi alkaa levittää siemeniä ympäriinsä. Kitketyt kasvit voi kasata maahan kuivalle paikalle ja murskata. Samalla paikalla kannattaa käydä noin kuukauden välein poistamassa uudet kasvit koska niitä itää maasta pitkin kesää.
Tuhansia jättipalsameja on kitketty jo parin vuoden ajan eri puolilla Fiskarsia yksittäisten henkilöiden ja LUMO-hankkeen toimesta. Luontoon levinneet kasvustot on jo saatu lähes katoamaan. Aktiivisuutta tarvitaan kuitenkin vielä eli yksittäisten kasvien poistamista aina kun sellainen osuu kohdalle. Kartta jättipalsamiesiintymistä löytyy TÄÄLTÄ
Lisätietoa: www.vieraslajit.fi
Vasemmassa kuvassa jättipalsamin sirkkalehtiä ja oikealla kukkiva jättipalsami. Kuvat Anna Kamara.
Pidetään yhdessä huolta omasta lähiympäristöstä!
Poistetaan vieraslajeja ja estetään niiden leviäminen omalta tontilta.
Näin turvataan paikallisten kasvien ja pörriäisten säilyminen.
Älä vie mitään puutarhajätteitä luontoon.
Luonto kiittää!