KURTTURUUSU

KURTTURUUSU ON HAITALLINEN VIERASLAJI

Kurtturuusu on haitallinen etenkin paahteisilla rannoilla, joissa se uhkaa alkuperäistä lajistoa ja häiritsee virkistyskäyttöä. Linnut levittävät sen siemeniä. Kurtturuusun leviäminen jatkuu voimakkaana saaristossa ja merenrannoilla. 

Kurtturuusun kukka on yksinkertainen, punainen tai valkoinen ja se tekee paljon kiulukoita. Puutarhalajikkeet eli erilaiset risteyttämällä saadut tarhakurtturuusulajikkeet eivät yleensä tee juurikaan kiulukoita. Ne eivät ole haitallisia vieraslajeja.

MILLOIN JA MITEN HÄVITETÄÄN

Yksittäisen ruusun voi KAIVAA ylös juurineen. Isommat kasvustot kannattaa näivettää. 

NÄIVETTÄMINEN  tarkoittaa sitä että vihreät versot leikataan pois 4-5 kertaa kasvukauden kuluessa . Tällöin myös juurakko kuivuu muutaman vuoden kuluessa eikä sitä tarvitse kaivaa pois. Leikatut versot poltetaan tai annetaan kuivua esim. kasassa jonka jälkeen ne voi kompostoida tai hävittää muuten. Tuoreet versot saattavat juurtua maassa etenkin jos ne jäävät maan alle.

PEITTÄMÄLLÄ. Leikkaa kasvusto ensin alas. Peitä sitten valoa läpäisemättömällä katteella esim. pelti tai muovi.  Laita päälle runsaasti  painoa reunoille ja keskelle. Juurakko kuolee muutaman vuoden kuluessa. 

KERÄÄMÄLLÄ kiulukat pois ennen syksyä, jolloin estät siementen leviämisen luontoon lintujen mukana.

https://image.laji.fi/MM.120230/Rosa_rugo_Viikki_2_JK.JPG

Kuva ja lisätietoa: www.vieraslajit.fi

Pidetään yhdessä huolta omasta lähiympäristöstä!

Poistetaan vieraslajeja ja estetään niiden leviäminen omalta tontilta.

Näin turvataan paikallisten kasvien ja pörriäisten säilyminen.

Älä vie mitään puutarhajätteitä luontoon.

Luonto kiittää!