Kyläseuran kuulumisia 4 ja 5/2022

Huhtikuu oli kyläseuran hallitukselle vilkasta kokousten suhteen, kun sekä alku- että loppukuusta kokoustettiin. Toukokuun alun kokous olisi osunut vappupäivälle, niin päätettiin suosiolla siirtää kokous aiempaa ajankohtaan, koska toukokuun kalenterit näyttivät kaikilla täyttyvän hoidettavista asioista jo muutenkin.

Huhtikuun alussa tutustuttiin uusiin hallituksen jäseniin ja jaettiin vastuutehtäviä. Varapuheenjohtajan jatkaa Emma Heiniluoma, sihteerinä hallituksen ulkopuolelta Heli Laaksonen ja rahastonhoitajan tehtäviä hoitaa Hanna Räisänen. Raaseporin kyläfoorumiin osallistuvat jatkossa Hanna Räisänen ja Seppo Pailos tarpeen ja pystymisen mukaan.

Keskusteltiin torikaudesta. Tulevana kautena torivarauksia hoitaa vanha tuttu Camilla Fältmarch ja torilla maksuja kerää KukkaCamillaksi ristitty Camilla Tuomarmäki. Torikojuja on vielä vapaana, harmillisten peruutusten vuoksi ja niihin pyritään löytämään vuokralaiset tai vuokramaan viikko ja päivähinnoilla halukkaille. Vapaita paikkoja ja aikoja, sekä hintoja voi kysellä torivalvojilta osoitteesta fiskarstorivalvoja@gmail.com

Tori- ja tapahtumakausi näyttäisi muodostuvan vilkkaasi, myös kyläseuran perinteisiä tapahtumia ja juhlia pyritään järjestämään. Alla lista kesän tähän astisista häppeningeistä:

14.5. Kierrätystäpahtuma yhdessä Fiskarsin Marttojen kanssa
28.-29.5. Maan Maut torilla
11.6. Lasten tori
30.6.-3.7. Antiikkipäivät
6.-7.8. Lasten tori
13.8. KUUBAMOT
26.-27.11. Joulumarkkinat

Kieloniemen saunalla remontoidaan kevään aikana pesuhuoneen lattiaa, minkä vuoksi saunakauden aloittaminen viivästynee jonkin verran, myös Degersjön vesien tilanne aiheuttaa haasteita Kieloniemeen pääsemiseen. Saunatoimikunta tiedottaa päätetyistä saunavuoroista ja talkoista.

Lisäksi ensimmäisen kokouksen puheenaiheiksi nousivat kesäjumpat, Ruukin LUMO-projektin ankat, leikkipuiston ksylofonin korjaus, siltojen nimet, kylän penkki- ja roskistilanne, sekä veneiden säilyttäminen Degersjöllä.

Jumpista tiedotetaan, kun niihin saadaan selvyyttä, samoin Ympäristöjaosto tiedottanee Ankoista, kun ne saapuvat Fiskarsin museon mäelle avustamaan espanjansiruetanoiden leviämisen estämisessä. Ksylofoni korjataan touko- kesäkuun aikana ja penkki ja roskisasiaa pyritään myös edistämään.

Fiskarsin siltojen nimistä tai niihin liittyvistä tarinoista toivomme yhteydenottoja kyläläisiltä allekirjoittaneelle.
Kyläseura on ollut yhteydessä Fiskarsin museoon ja pyytänyt tietoja, mutta lisää infoa toki tarvitaan. Tarkoituksena on toteuttaa nimikyltit ruukin siltoihin, joihin tulisi sillan nimi ja mahdollisesti pienet historiikit/tarinat siltojen historiasta ja niiden nimien synnystä. Ajatus siltojen nimeämiseen on lähtenyt keskusteluista kyläläisten kanssa. Siltoja kutsutaan monilla nimillä ja usein ne aiheuttavat sekaannusta, voisi siis olla hyvä ajatus tuoda siltojen alkuperäisiä tai paljon käytössä olleita nimiä ruukkilaisten tietoon ja vakiinnuttaa niiden käyttö. Projektia edistetään pikkuhiljaa ja konsultoidaan tarvittaessa museota asiassa.

Veneilyn suhteen pohdittiin voitaisiinko edistää siistimpää ja keskittyneempää veneiden säilytyskulttuuria Degersjöllä. Mietiittin mahdollisten venelätkien hommaamista joissa omistajan numerot. Myös rantojen ja venepaikan siivoamista mietittiin talkoo voimin. 

Päätettiin monen vuoden tauon jälkeen julkaista Pesutupa-lehti, jossa tiedotetaan kevään tapahtumista. Useimmat ovatkin jo saaneet tiedotteen postilaatikoihinsa. Mikäli tiedotetta ei ole vielä kuulunut voi sen pyytää minulta sähköisessä muodossa tai hakea Pesulasta viikonloppuna.

Kyläseuran kesätyönhaku poiki 21 hakemusta, Hanna haastattelee hakijat ja edistää asiaa olemalla yhteydessä työnantajiin ja nuoriin toukokuun alussa.

Esille otettiin myös varhaiskasvatuksen tilanne kylällä, päiväkoti ja perhepäivähoitopaikkoja ei ole riittävästi. Selvitellään asiaa ja Shanti on yhteydessä kaupunkiin asiasta.

Huhtikuun toisen kokouksen pää aiheena olivat lasten ja nuorten yrityssuunnitelmat ja avustushakemukset yritystoiminnan aloittamiseksi. Hakemuksia tuli yhteensä 13 kappaletta, joille kaikille päätettiin myöntää samansuuruinen alkupääoma toiminnan starttaamiseen. Lisäksi kyläseura avustaa lapsia muilla tavoin esim. järjestämällä Lastentoreja, joita markkinoidaan yhteisesti. Lisäksi nuorten on mahdollista saada erilaista tarpeistoa lainaan.

Tärkeimpänä huomiona yrityssuunnitelmissa nousi esille se, että ne oli laadittu huolella ja saivat kaikkien hallitusten jäsenten suupielet nousemaan hymyyn. Olemme ylpeitä ja iloisia, että niin moni teki esityksen ja toivotamme onnea ja menestystä yritystoimintaan kesälle 2022.