Kyläseuran hallitus kokoontuu kerran kuussa ja ottaa vastaan aloitteita asukkaille tärkeistä asioista kokouksen esityslistalle. Tee aloite mieleisestäsi aiheesta sähköpostitse info@fiskarsilaiset.fi. Hallitus käsittelee aloitteet seuraavassa kokouksessa.
Asukkaiden aloitteet ja aktiivinen osallistuminen on hallitustyöskentelyn kannalta tärkeää ja merkityksellistä. Toivomme aktiivisuutta ja rohkeaa osallistumista, jotta asukkaiden ääni saadaan kuuluviin.
Kokouksen aluksi kyläseuran halllitus kävi läpi edellisen kokouksen pöytäkirja, jossa oli runsaasti asioita. Eniten keskustelua aiheutti toriin liittyvät pohdinnat ja erityisesti se minkälaisia myyjiä sinne toivottaisiin saatavan.
Kokouksen asialistalla olivat tilinpäätöksen allekirjoittaminen, kirjanpitäjän kilpailuttaminen, kaksi jäsenhakemusta, jotka kaikki hallitus hyväksyi. Kävimme myös läpi tämän vuoden toimintasuunnitelman, jossa kyläseuran hallitus haluaa kiinnittää erityistä huomiota nuorisotoiminnan tulevaan kehittämiseen. Mukaan toiminnan kehittämiseen kyläseura haluaa mukaan lapset ja nuoret. Lisäksi pohdimme miten nuorisotoimintaa voitaisiin muuten kehittää aktiivisempaan ja monipuolisempaan suuntaan.
Tulossa oli Duudsonien kiusaamisen vastainen esiintyminen ja siihen liittyvä keskustelutilaisuus, josta kyläseura tiedotti koululaisten vanhempia ja kyläläisiä eri kanavia pitkin.
Kyläseuran hallitus päätti ottaa Shakkikerhon kyläseuran alaiseksi jaostoksi.
Lopuksi ympäristöjasto tiedotti keskustelevansa lähitulevaisuudessa Fiskars-yhtiön kanssa Fiskarsia ympäröivien metsien tilasta ja hoidosta.
Vuoden ensimmäinen kyläseuran hallituksen kokous pidettiin tammikuun 22. päivänä. Tänäkin vuonna kyläseuran toiminnot pysyvät totuttuina yhdistyksen kiristyneestä taoudellisesta tilanteeesta huolimatta: nuorisotoimi jatkaa toimintaansa totuttuun tapaan ja kaikki kyläseuran jaostot ovat edelleen aktiivisia.
Kyläseuran torin kehittämisprojekti jatkuu ja myyntipaikkojen sijaintia on muutettu tulevalle torikaudelle. Torikojut tullaan siirtämään uuten paikkaan puolikaareen, ja torin viihtyvyyttä lisätään pienellä viheralueella ja istumapenkeillä. Uudella myyntipaikkojen sijaintisuunnitelmalla saadaan myös aiempaa enemmän myyntipaikkoja antiikkipäivien ajaksi. Kyläseura pyrkii tehostamaan torimarkkinointia torikojujen vuokrauksen ohella ja houkuttelemaan lähiruokatuottajia torille myymään tuotteitansa.
Tämän vuoden juhlien osalta kyläseuran hallitus on päättänyt luopua ainakin juhannuskahveista, eikä kyläseura enää voi toimia Kuubamoiden järjestäjänä. Kyläseura edelleen tukee rahallisesti esimerkiksi bändin osalta Kuubamoita, mutta kyläseura toivoo kyläläisten järjestäytyvän itsenäisesti Kuubamoiden toteutumiseksi tänä vuonna.
Kyläseura ei edelleenkään halua periä jäsenmaksuja jäseniltään. Sen sijaan kyläseura kannustaa kyläläisiä tukemaan yhdistyksen toimintaa vapaaehtoisella kannatusmaksulla maksamalla haluamansa summan kyläseuran tilille FI66 4055 8720 0591 94.
Kyläseuran vuosikokous järjestetään su 26.3.2023 kello 17 alkaen kylätilalla.
Huhtikuu oli kyläseuran hallitukselle vilkasta kokousten suhteen, kun sekä alku- että loppukuusta kokoustettiin. Toukokuun alun kokous olisi osunut vappupäivälle, niin päätettiin suosiolla siirtää kokous aiempaa ajankohtaan, koska toukokuun kalenterit näyttivät kaikilla täyttyvän hoidettavista asioista jo muutenkin.
Huhtikuun alussa tutustuttiin uusiin hallituksen jäseniin ja jaettiin vastuutehtäviä. Varapuheenjohtajan jatkaa Emma Heiniluoma, sihteerinä hallituksen ulkopuolelta Heli Laaksonen ja rahastonhoitajan tehtäviä hoitaa Hanna Räisänen. Raaseporin kyläfoorumiin osallistuvat jatkossa Hanna Räisänen ja Seppo Pailos tarpeen ja pystymisen mukaan.
Keskusteltiin torikaudesta. Tulevana kautena torivarauksia hoitaa vanha tuttu Camilla Fältmarch ja torilla maksuja kerää KukkaCamillaksi ristitty Camilla Tuomarmäki. Torikojuja on vielä vapaana, harmillisten peruutusten vuoksi ja niihin pyritään löytämään vuokralaiset tai vuokramaan viikko ja päivähinnoilla halukkaille. Vapaita paikkoja ja aikoja, sekä hintoja voi kysellä torivalvojilta osoitteesta fiskarstorivalvoja@gmail.com
Tori- ja tapahtumakausi näyttäisi muodostuvan vilkkaasi, myös kyläseuran perinteisiä tapahtumia ja juhlia pyritään järjestämään. Alla lista kesän tähän astisista häppeningeistä:
14.5. Kierrätystäpahtuma yhdessä Fiskarsin Marttojen kanssa
28.-29.5. Maan Maut torilla
11.6. Lasten tori
30.6.-3.7. Antiikkipäivät
6.-7.8. Lasten tori
13.8. KUUBAMOT
26.-27.11. Joulumarkkinat
Kieloniemen saunalla remontoidaan kevään aikana pesuhuoneen lattiaa, minkä vuoksi saunakauden aloittaminen viivästynee jonkin verran, myös Degersjön vesien tilanne aiheuttaa haasteita Kieloniemeen pääsemiseen. Saunatoimikunta tiedottaa päätetyistä saunavuoroista ja talkoista.
Lisäksi ensimmäisen kokouksen puheenaiheiksi nousivat kesäjumpat, Ruukin LUMO-projektin ankat, leikkipuiston ksylofonin korjaus, siltojen nimet, kylän penkki- ja roskistilanne, sekä veneiden säilyttäminen Degersjöllä.
Jumpista tiedotetaan, kun niihin saadaan selvyyttä, samoin Ympäristöjaosto tiedottanee Ankoista, kun ne saapuvat Fiskarsin museon mäelle avustamaan espanjansiruetanoiden leviämisen estämisessä. Ksylofoni korjataan touko- kesäkuun aikana ja penkki ja roskisasiaa pyritään myös edistämään.
Fiskarsin siltojen nimistä tai niihin liittyvistä tarinoista toivomme yhteydenottoja kyläläisiltä allekirjoittaneelle.
Kyläseura on ollut yhteydessä Fiskarsin museoon ja pyytänyt tietoja, mutta lisää infoa toki tarvitaan. Tarkoituksena on toteuttaa nimikyltit ruukin siltoihin, joihin tulisi sillan nimi ja mahdollisesti pienet historiikit/tarinat siltojen historiasta ja niiden nimien synnystä. Ajatus siltojen nimeämiseen on lähtenyt keskusteluista kyläläisten kanssa. Siltoja kutsutaan monilla nimillä ja usein ne aiheuttavat sekaannusta, voisi siis olla hyvä ajatus tuoda siltojen alkuperäisiä tai paljon käytössä olleita nimiä ruukkilaisten tietoon ja vakiinnuttaa niiden käyttö. Projektia edistetään pikkuhiljaa ja konsultoidaan tarvittaessa museota asiassa.
Veneilyn suhteen pohdittiin voitaisiinko edistää siistimpää ja keskittyneempää veneiden säilytyskulttuuria Degersjöllä. Mietiittin mahdollisten venelätkien hommaamista joissa omistajan numerot. Myös rantojen ja venepaikan siivoamista mietittiin talkoo voimin.
Päätettiin monen vuoden tauon jälkeen julkaista Pesutupa-lehti, jossa tiedotetaan kevään tapahtumista. Useimmat ovatkin jo saaneet tiedotteen postilaatikoihinsa. Mikäli tiedotetta ei ole vielä kuulunut voi sen pyytää minulta sähköisessä muodossa tai hakea Pesulasta viikonloppuna.
Kyläseuran kesätyönhaku poiki 21 hakemusta, Hanna haastattelee hakijat ja edistää asiaa olemalla yhteydessä työnantajiin ja nuoriin toukokuun alussa.
Esille otettiin myös varhaiskasvatuksen tilanne kylällä, päiväkoti ja perhepäivähoitopaikkoja ei ole riittävästi. Selvitellään asiaa ja Shanti on yhteydessä kaupunkiin asiasta.
Huhtikuun toisen kokouksen pää aiheena olivat lasten ja nuorten yrityssuunnitelmat ja avustushakemukset yritystoiminnan aloittamiseksi. Hakemuksia tuli yhteensä 13 kappaletta, joille kaikille päätettiin myöntää samansuuruinen alkupääoma toiminnan starttaamiseen. Lisäksi kyläseura avustaa lapsia muilla tavoin esim. järjestämällä Lastentoreja, joita markkinoidaan yhteisesti. Lisäksi nuorten on mahdollista saada erilaista tarpeistoa lainaan.
Tärkeimpänä huomiona yrityssuunnitelmissa nousi esille se, että ne oli laadittu huolella ja saivat kaikkien hallitusten jäsenten suupielet nousemaan hymyyn. Olemme ylpeitä ja iloisia, että niin moni teki esityksen ja toivotamme onnea ja menestystä yritystoimintaan kesälle 2022.
Kyläseuran hallitus kokousteli eilen klo 16.27 kylätilalla, sillä asialistalla oli paljon tutkailua vaativia asioita, joita tuijottelimme ihan isolta näytöltä.
Käytiin muun muassa läpi toimintasuunnitelma vuodelle 2022, jossa on pyritty ottamaan huomioon kyläkyselyssä viime vuoden lopulla saatuja vastauksia. Sovittiin myös, että hallitus voi halutessa esittää vielä lisää sisältöä/muutosehdotuksia. Lopullinen versio esitetään vuosikokouksessa 27.3.2022.
Ilmoille heiteltiin ajatusta juhlien ja tapahtumien vuodesta. Jos sinulla on intoa ideoida ja järjestää juhlia, niin niitä perinteisiä kuin jotain uusiakin, niin olethan yhteydessä allekirjoittaneeseen.
Juteltiin yhteiskäyttöauton mahdollisuudesta Fiskarsin ruukissa. Ideana pähkinänkuoressaan on, että kylällä olisi käytössä sähköauto, jolle rakennetaan parkkipaikka ja latauspiste. Todettiin, että yhteiskäyttöautoasiassa on haasteensa, mutta se olisi myös oivallinen lisä heikentyneiden julkisen liikenteen yhteyksien lisäksi kyläläisten käyttöön.
Sovittiin, että aiheesta tehdään kysely kyläläisille, jolla voidaan kartoittaa kiinnostusta. Asian edistämisestä päätetään kyselyn tulosten perusteella.
Perinteiset kerhojen ja seurojen väliset pilkkikisat järjestetään FU-47 toimesta lauantaina 12.3 kello 9 alkaen. Todettiin, että kyläseura voisi sponsoroida paikalle tarvittaessa palkintoja esimerkiksi lapsille. Toiminnanjohtaja on yhteydessä aiheesta järjestäviin tahoihin sekä kartoittaa halukkaita kyläseuran omaan joukkueeseen.
Sihteeri Laaksonen tiedotti hallitusta Fiskarsin Marttojen Kierrätystapahtuman suunnittelun vaiheista. Kyläseura on luvannut auttaa tapahtuman järjestämisessä kaikin mahdollisin keinoin, jotta saadaan hieno tapahtuma aikaiseksi. Heli ja Hanna ovat tehneet yksityiskohtaisemman suunnitelman ja työstävät asiaa. Martat tiedottavat kylää pikapuoliin tapahtumasta.
Keskusteltiin SPR-rahankeräyksestä. Sovittiin, että Fiskarin Martat koordinoivat SPR keräystä. Martat ovat perustaneet sähköisen keräyslippaan ”Fiskarsilaiset Ukrainan sodan uhrien hyväksi”. Kyläseura tukee toimintaa kaikin mahdollisin tavoin.
Käytiin läpi kesätyöpaikkojen ja nuorten kesäduuniyrittäjyysprojektin tilannetta. Näistä allekirjoittanut pistikin jo tarkempaa tietoa sähköpostilistalle ja Kyläseuran fb-kanaviin.
Lisäksi 19.3 pidetään lukaalilla hyväntekeväisyyskonsertti Ukrainan sodan uhrien auttamiseksi (SPR kautta). Kyläseura ja Martat ovat mukana järjestelyissä. Martat tiedottavat tästäkin lisää pikimmiten.
Puheenjohtaja päätti kokouksen kello 18.35.
Kyläseura kokousti 13.2.2022 klo 16.00 Cafe Bar Pesulassa.
Asialistalla olivat muun muassa vuosikokousasiat, joita on menestyksekkäästi edistetty heti alkuvuodesta, niin että aineistot saatiin jo lähetettyä toiminnantarkastajalle. Toimintasuunnitelmaa ja budjettia kuluvalle vuodelle laaditaan parhaillaan ja sen laatimisessa otetaan huomioon kyläkyselyssä saadut vastaukset ja toiveet ruukkilaisilta. Keskusteltiin myös siitä, että koulujen lomien ajaksi olisi hyvä saada lisää aktiviteettia — esimerkiksi hiihtolomalle 2023.
Vuosikokous päätettiin pitää sunnuntaina 27.3 kello 18.00 Kylätilalla.
Vuosikokousasioiden jälkeen siirryttiin keskustelemaan muista asioista. Pohdittiin muun muassa tarvetta saada lisää roskiksia yläruukin puolelle. Asia nostetaan esiin jälleen yhtiön kanssa.
Käytiin läpi Nuorten kesätyöllistämisprojektin tilannetta ja päätettiin uudistaa kesätyönhakua nuorten osalta niin että 14-17-vuotiaiden työpaikkoja rajataan selkeämmin. Pienemmille lapsille ja nuorille kehitetään oma työllistymiskanava. Heitä tullaan jatkossa kannustamaan omaaloitteisuuteen ja yrittäjyyteen. Vuoden 2022 Kesätyöllistamisprojektin työpaikat ja nuorten yrittäjyysprojekti pyritään julkaisemaan helmi-maaliskuun vaihteessa.
Seuraavaksi käytiin läpi torin tilannetta. Halukkaita torikojujen vuokraajia tulevalle kaudelle on ilmoittautunut viisi. Näistä uusia on kolme, vanhoja tuttuja kaksi. Yksi koju on siis vielä vapaana/varattavissa.
Tiedotettavissa asioissa olivat Yläruukin kaava, joka on hyväksytty. Kaava mm. mahdollistaa rakentamista museon ja navetan välisille alueille sekä uudet liikennejärjestelyt panimolle. Toisena kohtana olivat Gästerbyntien ja Slickon sillat, joita ollaan uusimassa. Kyläseura on huolissaan siitä, että suunnitelmissa on modernit sillat, jotka eivät kunnioita perinteitä. Asiaa edistetään kaupungin suuntaan yhdessä yhtiön kanssa.
Tulevaisuuden suunnitelmissa yhteistyössä eri toimijoiden kanssa on keskusteltu Lastenkartasta, jota työstetään edelleen ja josta tiedotetaan, kunhan kartta edistyy sille asteelle, että jotakin tiedotettavaa on.
Ulkokuntosali ja kuntoportaat projekti edistyy. Kaupungin kanssa on pidetty palaveri ja on todettu, että ulkokuntosali voidaan rakentaa urheilukentän reunalle. Tavoitteena on saada valmista jo kesän 2022 aikana. Kuntoportaiden toteutukseen tarvitaan vielä merkittävästi lisää rahoitusta. Päätettiin tutkia Leader-rahoituksen hakemista hankkeelle.
Toiminnajohtaja osallistuu Raaseporin Kylätreffeille. Raaseporin kylät (kyläseurat) ovat kokoontumassa ja ajatuksena olisi luoda tiiviimpää yhteistyötä kylien ja kaupungin välillä.
Keskusteltiin Eskonpäivästä ja sovittiin että jatkossa vuosittain Eskon nimipäivänä 12.6. lämmitetään Eskonpäivän sauna, joka kunnioittaa pitkäaikaisen Fiskars kyläseuran puheenjohtajan ja saunaprojektissa vahvasti mukana olleen Esko Brotheruksen muistoa.
Kokous päätettiin kello 17.50.
Fiskars Kyläseura kokousti ensimmäistä kertaa vuonna 2022 tammikuun 9. päivänä sunnuntaina klo 18.00 etänä.
Alkava vuosi näyttää lupaavalta ja arvatenkin kiireiseltä sillä eri säätiöt ovat viime vuoden lopussa huomioineet niin kyläseuran, että sen jaostojen avustushakemuksia runsaskätisesti.
Tulevan vuoden toimintoihin kuuluvat perinteisesti nuorisotilan auki pitäminen, Luovien pajojen lasten tapahtumien järjestäminen ja FC Saksipotkun treenien jatkuminen. Toritoimintaa pyritään elävöittämään myös kesäkauden ulkopuolella erilaisten yhteistyöprojektien puitteissa muun muassa Fiskarsin Marttojen kanssa.
Suurempia yksittäisiä projekteja ovat kevään aikana leikkipuiston aitaaminen, sekä ulkokuntosalin suunnitteleminen ja rakentaminen urheilukentälle yhteistyössä Raaseporin kaupungin kanssa. Myös kuntoportaat ruukin keskustasta urheilukentälle ovat suunnitelmissa, mutta rahoituksen hankkiminen niihin kestänee vielä tovin.
Koti- ja koulujaos pyrkii osaltaan edistämään lasten viihtyvyyttä koulussa eri projektien voimin. Ensimmäinen niistä on suunnattu 1.–2. luokkalaisille iltapäiväkerhotoimintaan, Sammalmättään satumaisissa seikkailuissa keskiössä on ryhmäyttäminen ja luonnossa liikkuminen. Toisena on Taidetta ja turvallisuutta yhdessä -projekti, jonka tarkoituksena on hyödyntää paikalliskulttuurin tarjoamia mahdollisuuksia holistiselle oppimiselle. Projektin aikana syntyneistä teoksista kootaan näyttely koululle.
Myös ympäristöjaosto aloittaa tulevan kevään aikana kolmivuotisen hankkeen. RUUKIN LUMO:n tavoitteena on luonnon monimuotoisuuden edistäminen Fiskarsin Ruukissa, vieraslajitorjunta ja nurmikosta niityksi- pilottihanke, josta Ympäristöjaosto tiedottaa tarkemmin tulevan kevään aikana.
Kyläseura on marraskuussa palkannut kaksi kyläavustajaa, joista Keijo työskentelee pääasiallisesti Fiskarin koululla avustaen erilaisissa talonmiehen tehtävissä niin pihalla kuin sisätiloissakin.
Ruukkilaisille jo pari vuotta sitten tutuksi tullut *Pepe Kalliomäki*
hoitaa perinteitä kyläavustajan tehtävää ja häntä voi puhelimitse tilata hoitamaan erilaisia jokamiestason töitä kotiin ja pihalle numerosta *044 551 0470 (arkisin klo 8.00 – 16.00)*
Kyläseura toteutti myös loppuvuodesta kyläkyselyn, jonka satoa käydään parhaillaan läpi. Vastausprosentti oli hallituksen mielestä hyvä. Vastaukset ja tulleet ideat ja ehdotukset otetaan huomioon nyt kun vuoden 2022 budjettia laaditaan.
Kiitämmekin kaikkia vastanneita!
Kokouksen lopuksi keskusteltiin ja heiteltiin ideoita toritoimintaan liittyen ja käytiin läpi mm. joulumarkkinoista saatua palautetta, joka oli kaiken kaikkiaan positiivista, vaikka kova pakkanen aiheuttikin myyjille omat haasteensa. Myös tulevaa kesätyöllistämisprojektia pohdiskeltiin alustavasti ja uutta toimintamallia nuorten työnhakuprosessiin tullaan kehittämään tammikuun aikana.
Lopuksi sovittiin, että kyläseuran seuraava kokous pidetään sunnuntaina 6.2.2022. Jos päästään pitämään kokous livenä, aloitettaneen kello 17 (paikka selvinnee myöhemmin), jos etänä, niin kello 18 alkaen. Puheenjohtaja päätti kokouksen kello 19.30.
Fiskars Kyläseura ry
Opintie 5, 10470 Fiskars
Toiminnanjohtaja
Hanna Räisänen
puh. 040 708 0816
info@fiskarsilaiset.fi
Puheenjohtaja
Emma Heiniluoma
emma.heiniluoma@gmail.com