LUPIINI

LUPIINI ON HAITALLINEN VIERASLAJI

Perinteiseen maatalouteen kuuluneiden niitto- ja laidunnustapojen loppumisen myötä lukuisat niittyjen ja laitumien kasvit ja hyönteiset ovat harvinaistuneet. Monet niistä ovat löytäneet turvapaikan avoimilta, kuivilta ja niukkaravinteisilta tienvarsikedoilta.

– Lupiinin vallattua tienpientareilta vie se elintilaan harvinaistuneilta niittykasveilta ja hyönteisiltä ja vähentää siten luonnon monimuotoisuutta.

– Lupiini ei kelpaa päiväperhosten toukille eikä aikuisille ravintokasviksi.

– Lupiinien siitepölyn sisältämä myrkyllinen alkaloidi, lupaniini, voi haitata kimalaisten lisääntymistä. 

– Lupiinin on havaittu vähentävän hyönteisten kokonaismäärää ja vaikuttavan negatiivisesti erityisesti kovakuoriaisiin, kaksisiipisiin, perhosiin ja muurahaisiin.

MILLOIN JA MITEN HÄVITETÄÄN

Fiskarsissa lupiinien poisto on aloitettu luonnonsuojelualueiden läheltä Hasselbackassa ja Torbyssä. Aloita ensin poistamalla yksittäiset lupiinit juurineen.  Laajat kasvustot on helpompi niittää viikatteella, trimmerillä tai koneella. Poistotyö tehdään ennen kuin siemenet ovat kypsyneet (helisevät tummissa siemenkodissa) ettei niitä levitetä samalla. 

KAIVAMALLA  juurineen maasta talikolla. Helpointa tämä on tehdä alkukesällä kun maa on pehmeää. Juurakot voi jättää maahan kuivumaan tai kompostoida ne.

NIITTÄMÄLLÄ  3-4 kertaa kesässä, useampana kesänä, niin kasvi näivettyy. Niitto tehdään ennen kun siemenet ovat kypsiä. Hyvä ajankohta on silloin kun kukinta alkaa.

REPIMÄLLÄ pieniä lupiineja maasta käsin vetämällä kasvin tyvestä. Lehtien poisto näivettää  juuren kun sitä toistetaan.

KERÄÄMÄLLÄ  KUKKAKIMPPU maljakkoon. Tällöin kasvi ei pääse leviämään siemenistä. Yksi lupiini voi tehdä jopa 1000 siementä joiden itävyys maassa voi säilyä jopa 50 vuotta.

Lisätietoa: www.vieraslajit.fi

IMG_20230526_lupiinit0.jpg

23.5.2023 lupiinit kukassa Peltorivillä. Kuva Anna Kamara.

Pidetään yhdessä huolta omasta lähiympäristöstä!

Poistetaan vieraslajeja ja estetään niiden leviäminen omalta tontilta.

Näin turvataan paikallisten kasvien ja pörriäisten säilyminen.

Älä vie mitään puutarhajätteitä luontoon.

Luonto kiittää!