Ruukin LUMO 2023: Nurmikosta niityksi- opintopiiri

VANHAN SAIRAALAN NIITYN PERUSTAMINEN

Kuvassa oleva niitty kylvettiin 17.5 eli tasan 3 kuukautta aikaisemmin vanhalle nurmikolle Nurmikosta niityksi- opintopiirin osallistujien toimesta. Omistaja pyysi apua siementen valintaan. Hän oli muokannut nurmikolle valmiiksi 200 m2 kokoisen ympyrän muotoisen alueen kultivaattorilla ja halusi paikalle pysyvän monivuotisen kukkaniityn. Paikka on aurinkoinen ja maaperä multavaa savihiesua. 

Päätimme kylvää kerralla monivuotiset ja sen lisäksi yksivuotisia lajeja niin, että niitty kukkisi jo ensimmäisenä vuonna.

Suosittelin kotimaisia siemeniä. Omistaja oli edellisenä vuonna kylvänyt suoraan nurmikolle jotain niittyseosta, josta ei kuitenkaan ollut tullut mitään kukkia.

Valitsin kasvuolosuhteiden mukaan Suomen niittysiemeneltä yksivuotisen unikkoniittyseoksen 100m2:lle sekä monivuotisen perhosniittyseoksen 100m2:lle. Lopussa olevassa listassa näkyy näiden seosten lajit.

Lisäksi tilattiin seuraavat annospussit (1 pss/m2) keltamatara 2, neidonkieli 4, heinätähtimö 3 ja jänönapila 4.

Maatiaiselta tilasin seuraavia luonnonkasvien siemeniä annospussit: niittyleinikki, puna-ailakki, kurjenkello, päivänkakkara, keltasauramo. Kasvitarhurilta eli minulta lisäksi seuraavia kesäkukkien siemeniä: maatiaiskosmoskukka ”Aino”, maatiaisunikko ”Stig” ja kehäkukkaa n. 90 m2:lle ja rohtosormustinkukkaa sekä idänunikkoa. 

Omistaja hankki lisäksi seuraavia unikon siemeniä, Lord Nelson annospussit:

Silkkiunikko 12, Silkkiunikko Bridal Silk 7, Mother of Pearl 2, Oriental 1 ja pioniunikko Black 9.

ESIVALMISTELUT JA KYLVÖ Omistaja oli muokannut maan kultivaattorilla jo aikaisemmin keväällä. Osa nurmimättäistä oli jäänyt kiinni tai juurtunut takaisin. Nurmikosta niityksi- opintopiirin osallistujat haravoivat valtaosan ruohomättäistä heinä- ja rautaharavilla ja ne vietiin pois. Tämä oli jonkinmoinen työ. 

Siemenet sekoitettiin hienoon, kuivaan hiekkaan. Ympyrä jaettiin sektoreihin niin että kaikki saivat kylvää. Koska oli juuri satanut ei aluetta kasteltu. Hoito-ohjeena alueen kastelu jos ei sada riittävästi. Alue ympäröitiin keltaisella muovinauhalla peurojen vuoksi.

17.5.2023 Nurmikosta niityksi- opintopiirin osallistujat kunnostivat alueen ennen kylvöä haravoimalla aikaisemmin käännetyt juurituppaat pois.

Kylvön jälkeen alkoi pitkä, lähes sateeton kausi. Omistaja kasteli kylvöstä  sadettimella. Niitty ei ollut omien kulkureittieni varrella, joten en pystynyt seuraamaan sitä päivittäin, mutta mietin usein miten mahtaa itämisen käydä, tuleeko kukkia tällekään kesälle. 

Ylemmässä kuvassa näkyy tilanne 22.6.2023. Maassa näkyi monenlaista kasvua: runsaasti unikon lehtiä sekä korkeampia ruiskaunokin versoja. Alemmassa kuvassa näkyy tilanne 28.7.2023. Reilu kaksi kuukautta kylvöstä silkkiunikot ja valkoiset ruiskaunokit ovat kukassa. 

Kolme kuukautta kylvöstä 17.8.2023 Nurmikosta niityksi- opintopiiri kokoontui paikan päälle ihailemaan niittyä ja miettimään sen jatkohoitoa. Siankärsämö kukki runsaana, lisäksi kukassa oli erilaisia unikkoja ja maatiaiskosmoskukkia. 

POHDINTAA Puiden lähellä on paljas kohta. Siellä kylvös on joko kuivunut (sadetin ei ollut yltänyt sinne) tai sitten siemeniä ei ollut riittänyt reunalle asti. Tai puiden juuristo oli ottanut kosteuden maasta.

Siementen kylväminen olisi kannattanut aloittaa alueen reunalta eikä keskeltä, niin ne 

olisivat riittäneet paremmin. 

Aikaisempi kylvö huhtikuun lopulla olisi ollut parempi. Nyt oopiumunikot jäivät pieniksi

kuivuuden takia ja monet siemenet itävät ehkä vasta ensi keväänä. 

Sinisiä ruiskaunokkeja ei kylvetty tänä vuonna. Ehkä aikaisemmin kylvetyt niittysiemenetkin saivat nyt tilaisuuden itää.

Nauha oli yllättävää kyllä suojannut peuroilta.

Suojanauhan toisella puolella kasvillisuus oli edelleen matalaa apilavaltaista nurmea vaikka sitä ei ollut ajettu ruohonleikkurilla koko kesänä. Muutamia niittyhumalia näkyi muttei juurikaan muita niittykasveja. Kirsikan juurivesat olivat lähteneet kasvamaan.

Hyvät esityöt eli ruohomättäiden haravointi kannatti. Muuten ei olisi saatu näin suurta muutosta aikaan. Myös siemenmäärä oli riittävä vaikka tilasin siemeniä alakanttiin. Maaperässä oli myös valmiina runsaasti siankärsämön juurakoita, jotka ehtivät jo kukkiakin. 

Pohjakerroksessa on myös mahtunut kasvamaan tiheästi uusia monivuotisten lajien lehtiruusukkeita mm. päivänkakkaraa ja rohtosormustinkukkaa. Mielenkiinnolla odotan miltä täällä näyttää ensi kesänä. 

Hoito-ohjeena on niityn myöhäinen niitto syyskuun lopulla niin että siemenet ehtivät kypsyä ja varista maahan ennen sitä ja hyvin aikainen huolellinen haravointi keväällä sinivuokkojen kukkiessa niin että paljas maa paljastuu ja loputkin siemenet pystyvät itämään. Myös niityn ympärillä oleva nurmi ajetaan vähintään syksyllä niin puiden vesat eivät pääse kasvamaan. 

Teksti ja kuvat Anna Kamara 30.10.2023

2023 KYLVETYT SIEMENET JA MITEN NE KASVOIVAT

*** kukkia runsaasti, ** kukkia siellä täällä, *yksittäisiä kukkia

LLL runsaasti lehtiä, LL lehtiä siellä täällä, L yksittäisiä lehtiä

Itäneitä lajeja on varmasti enemmän. Tässä on merkitty vain ne jotka pystyi helposti erottamaan niityn reunalta ja kuvista.

1-2 VUOTISET MONIVUOTISET

SUOMEN NIITTYSIEMEN _________________SUOMEN NIITTYSIEMEN

UNIKKONIITTY ___________________________PERHOSNIITTY

aurankukka**____________________________ahdekaunokki*

kesäharso* ______________________________keltamaite

opiumunikko tai helounikko*** _________ketoneilikka

ruisunikko** _____________________________keltasauramo*

ruiskaunokki valk.*** ____________________mäkimeirami

pioniunikko ______________________________nurmikohokki*

samettikukka* ___________________________pietaryrtti LL

SUOMEN NIITTYSIEMEN _________________puna-ailakki

jänönapila _______________________________purtojuuri

neidonkieli _______________________________päivänkakkara LLL

MAATIAINEN _____________________________ruoholaukka

keltasauramo* ___________________________ruusuruoho

KASVITARHURI ___________________________syysmaitiainen

maatiaiskosmoskukka** ________________SUOMEN NIITTTYSIEMEN

maatiaisopiumunikko*** ________________keltamatara

kehäkukka _______________________________heinätähtimö

rohtosormustinkukka LL ________________MAATIAINEN

LORD NELSON __________________________niittyleinikki

silkkiunikko Black* _____________________puna-ailakki

silkkiunikko Mother of pearl ___________kurjenkello

päivänkakkara LLL_____________________idänunikko