TATTARET

AASIALAISET TATTARET OVAT HAITALLISIA VIERASLAJEJA

Puutarhakasveina tunnetut sahalinin- ja japanintatar ovat haitallisia vieraslajeja koska ne leviävät voimakkaan juurakon avulla muodostaen tiheitä kasvustoja, joissa ei ole tilaa muille lajeille. Luontoon levinneiden kasvustojen poistaminen on haasteellista.

– Ne valtaavat alaa ja vievät  elintilaan alkuperäiseltä luonnolta

– Vesistöjen varsilla laji aiheuttaa eroosiota koska kevättulvien aikaan maa on paljas ja kasvi alkaa kasvaa vasta myöhemmin.

– Kasvi leviää pienestäkin juurenpalasta. Se on Fiskarsissakin levinnyt teiden varsille ja metsään, siirtomaiden mukana ja maan tai ojien kaivamisen seurauksena.

– Juurakko voi kasvaa jopa metrin vuodessa,  se voi ulottua kahden metrin syvyyteen ja kasvaa 20 metrin pituiseksi ja läpäisee jopa asfaltin.

MILLOIN JA MITEN HÄVITETÄÄN

Monivuotinen kasvi joka leviää juurakon avulla. Kasvusto on yhteydessä juurakon välityksellä eli koko kasvusto tulee poistaa samalla kertaa. Tärkeää on myös tietää että kasvi leviää pienestäkin juuren palasta mutta ei lisäänny Suomessa siemenistä. Juurenpaloja sisältävää maa-ainesta tai puutarhajätettä ei saa viedä luontoon eikä muuallekaan. Pieniä määriä juuria voi laittaa poltettavan sekajätteen joukkoon. Lehdistä ja varsista kasvi ei leviä, joten ne voi kompostoida. 

POISTA KOVAT, KUIVAT VERSOT talvella tai lumen sulettua, ennen kuin uudet versot alkavat kasvaa. Tämän jälkeen uudet, pehmeät versot on helppo poistaa.

NÄIVETTÄMÄLLÄ aloita kasvin poisto alkukesällä. Kasvi on tällöin pehmeävartinen ja juurakon näivettäminen on tehokkainta. Yksittäiset kasvit voi vetää maasta käsin.  Laajat kasvustot on helpompi niittää viikatteella, trimmerillä tai koneella. Tee niitto mahdollisimman alhaalta niin kasville ei jää lehtiä joilla se voi yhteyttää. Tätä toistetaan koko kesän esim. samaan tahtiin kun leikkaat nurmikkoa tai aina kun varret ovat kasvaneet polvenkorkuisiksi. Näin juurakko näivetttyy vähitellen.

KAIVAMALLA pienet kasvustot juurineen maasta. Helpointa tämä on tehdä alkukesällä kun maa on pehmeää. 

PEITTÄMÄLLÄ kasvusto valoa läpäisemättömällä paksulla pressulla tai esim. pellillä. Kasvusto tulee ensin niittää alhaalta ja peitteen reunoille tarvitaan painot ettei valoa pääse pressun alla ja etteivät kasvavat varret nosta sitä ylös. Juurakon kuolettaminen kestää useamman vuoden.

Lisätietoa: www.vieraslajit.fi

IMG_20230830_100632

Kuvassa on sahalinintatar toukokuun lopulla. Kuva Anna Kamara.

Pidetään yhdessä huolta omasta lähiympäristöstä!

Poistetaan vieraslajeja ja estetään niiden leviäminen omalta tontilta.

Näin turvataan paikallisten kasvien ja pörriäisten säilyminen.

Älä vie mitään puutarhajätteitä luontoon.

Luonto kiittää!