Toimintasuunnitelma

Fiskars Kyläseura – Fiskars Byförening ry

 

TOIMINTASUUNNITELMA 2025

YLEISTÄ
Fiskars Kyläseuran toiminta tukeutuu yhdistyksen sääntöihin ja vuosittain vahvistettavaan toimintasuunnitelmaan. Toimintasuunnitelma on esitys yhdistyksen tavoitteista ja toiminnan peruslinjauksista tulevalle kaudelle. Kyläseuran hallituksen kokoonpanolla ja -työskentelyllä pyritään varmistamaan jatkuvuutta ja aktiivisuutta taaten siten yhdistyksen asema yhtenä ruukin keskeisistä toimijoista ja kehittäjistä.

HALLITUS
Hallitus valitaan vuosikokouksessa maaliskuussa 2025. Yhdistyksen sääntöjen mukaan hallitukseen kuuluu vuosikokouksen valitsema puheenjohtaja sekä 4-10 varsinaista jäsentä. Hallitus valitsee keskuudestaan varapuheenjohtajan sekä ottaa sihteerin, rahastonhoitajan ja muut tarvittavat toimihenkilöt, joko keskuudestaan tai hallituksen ulkopuolelta. Toiminnanjohtaja osallistuu hallituksen kokouksiin.

JÄSENISTÖ
Yhdistyksen sääntöjen mukaan Kyläseura on avoin kaikille ruukkilaisille ja muille Fiskarsin ruukista kiinnostuneille, jotka hyväksyvät yhdistyksen tarkoituksen ja säännöt. Hallitus hyväksyy hakemuksesta yhdistyksen jäsenet. Jäsenmaksusta päättää vuosikokous – tähän mennessä jäsenmaksua ei ole peritty. 

JAOSTOT, TOIMIKUNNAT JA TYÖRYHMÄT
Useille ydintoiminnoille on omat toimikuntansa. Kyläseurassa toimii tällä hetkellä Saunatoimikunta, Kalastus- ja luontokerho, Luovat pajat, Koti-, koulu- ja päiväkotijaos (KKPJ), Ympäristöjaos, Fc Fiskarsin Saksipotku sekä Fiskarsin Shakkikerho.

JAOSTOJEN, TOIMIKUNTIEN JA TYÖRYHMIEN TOIMINNAN PERUSTEET
Jaostot toteuttavat toimintaansa resurssiensa mukaan itsenäisesti. Kyläseura tukee niiden toimintaa hoitamalla jaostojen hallinnolliset velvoitteet ja rahaliikenteen. Kyläseuran hallituksen jäsenet ja toiminnanjohtaja voivat osallistua jaostojen asioita koskeviin kokouksiin ja neuvotteluihin tarvittaessa.

Jaostoilla on taloudellinen vastuu toimintansa toteuttamisesta ja velvollisuus pysyä laaditussa budjetissa. Budjetin tulee vastata olemassa olevia tuloja ja varoja. Jaostot tekevät aktiivista jäsenhankintaa ja tiedotusta toiminnastaan. Jaostojen tulee kokoontua ainakin kerran vuoden aikana ja tiedottaa kyläseuran hallitusta toiminnastaan. Lisäksi jaostojen tulee toimittaa helmikuun loppuun mennessä toimintakertomus, toimintasuunnitelma ja budjetti. Toimintasuunnitelman voi tehdä myös useammalle vuodelle kerrallaan. Yhden jaoston jäsenen tulee osallistua kyläseuran vuosikokoukseen. Kyläseura veloittaa jaostoilta hallintomaksun, joka jaostojen tulee ottaa budjetissaan huomioon. Hallintomaksu perustuu jaoston rahaliikenteen tapahtumiin, sekä osuuteen vakuutus- ja pankkipalveluista, muista kyläseuran ylläpitämistä hallinnollisista palveluista jaostoille, kuten toiminnanjohtajan palveluista, verkkosivuista ja eri organisaatioiden jäsenyyksistä. Jaostojen kyläseuran myyytijärjestelmassä myydyistä tuotemyynneistä vähennetään 2,5% joka on Johkun provinsio myydyistä tuotteista.

YHDISTYKSEN TALOUS
Yhdistyksen talous on riippuvainen eri säätiöiden ja rahoittajatahojen avustuksista. Kylätilan ja kyläseuran hallussa olevan kaluston vuokraustoiminnasta saatavilla tuloilla katetaan myös pieni osa yhdistyksen kuluista. Kyläseuran kirjanpitäjänä toimii CalcAid, Marika Metsämäki, Tammisaaressa. Kyläseuralla on yksi palkallinen osa-aikainen työntekijä, joka hallinnoi toiminnanjohtajan ominaisuudessa talous, tiedotus ja yhteydenpitoasioissa eri tahojen suuntaan. Toiminnanjohtajan palkka on tähän asti tullut avustusrahoituksena.

VUOKRAVASTUUT
Kyläseuralla on vuokrattuna Kylätila ja ullakon varastotila TAKO ry:ltä osoitteesta Opintie 5, vanhan koulurakennuksen yläkerrassa. Vuokrasopimus on määräaikainen vuoteen 2039. Vuokra on 2901,60€ vuodessa (sis. alv 24%).

Fiskars Oyj:n kanssa ovat voimassa seuraavat sopimukset:
Partiokolo, eli Putkivarasto, Fiskarsintie 37 (toistaiseksi voimassa oleva), jonka vuokra on 105,86€/kuukaudessa.
Kieloniemen maanvuokrasopimus voimassa vuoteen 2031
Koirapuiston maanvuokrasopimus on toistaiseksi voimassa oleva.
Hasselbackan kaivon käyttösopimus on voimassa vuoteen 2036.
Fiskars Oyj:n maanvuokrasopimuksista ei ole vuotuisia maksuja.

TOIMINNAN SISÄLLÖLLISIÄ TAVOITTEITA 2025:
Kaiken Kyläseuran järjestämän toiminnan tavoitteena tulee olla ruukkilaisten viihtyvyyden ja yhteishengen lisääminen sekä yhteisten etujen/asioiden ajaminen. 

Kyläseura pyrkii huomioimaan päätöksissä kaikenikäiset ruukkilaiset. Kyläseura pyrkii aktiivisesti ylläpitämään olemassa olevia toimintojaan, jotka kyläläiset kokevat tärkeiksi.

Kyläseura pyrkii olemaan kyläläisten projektien mahdollistaja siten, että se luo toimijalle/tekijälle mahdollisuuden viedä projektia eteenpäin, esimerkiksi mahdollistamalla rahoituksen hankkimisen, keskustelujen ja neuvottelujen käymisen tai avustamalla projektin hallinnollisten velvoitteiden hoitamisessa. Kyläläisten ja toimijoiden tulee itse ottaa vastuu projektien käytännön toteuttamisesta.

KIELONIEMEN SAUNA JA SAUNATOIMIKUNTA
Saunan hyvin alkaneita remontteja jatketaan keväällä 2025 mikäli rahoitus remontteja varten saadaan kasaan. Saunan toimintaa pyritään aktivoimaan ja yrityssaunatoimintaa käynnistämään uudelleen, jotta sauna saa jatkossa omista tuloistaan rahoituksen saunan parannuksiin ja remontteihin. Saunan tuotteet tulevat myyntiin kyläseuran uudistetuille verkkosivuille. Saunatuotteita ovat yksityissauna, kausimaksu ja saunan kertamaksu.

Saunatoimikunnan puheenjohtaja vahvistetaan toimikunnan oman esityksen pohjalta vuosikokouksessa. Saunavuoroja pyritään järjestämään kesäkaudella kahden viikon välein ja myös uusien lämmittäjien koulutusta heti keväällä kelien salliessa. Talvisaunottavan saunan suunnittelemista ja rakentamista edistetään toimintakauden 2025 aikana.

JUHLAT SEKÄ TAPAHTUMAT
Kyläseura järjestää perinteen mukaan ilmaisia, kaikenikäisille ruukkilaisille sopivia tilaisuuksia. Juhlista perinteisin ja tärkein on ollut Kuubamot elokuussa täyden kuun aikaan. Kyläseuran hallitus antaa kyläläisistä kootulle juhlatoimikunnalle budjetin ja edellisten vuosien käsikirjan, jonka puitteissa juhlat järjestetään. Vuosittain perustettava juhlatoimikunta vastaa juhlien käytännön järjestelyistä ja toimikunta palkitaan omalla talkoosaunalla. 

VUODEN KYLÄLÄINEN
Kyläseuran hallitus on perinteisesti vuosittain valinnut kyläläisten joukosta vuoden kyläläisen ruukkilaisten ehdotusten perusteella. Vuoden kyläläiseksi ehdotetaan henkilöitä, jotka teoillaan ja toiminnallaan ovat luoneet yhteisöllisyyttä, yhteishenkeä, toteuttaneet merkittäviä projekteja tai muuten parantaneet ja kehittäneet Fiskarsin ruukkia. Myös pitkäaikainen työskentely Fiskarsin ruukissa tai elämäntyö Fiskarsissa voivat olla palkinnon perusteita. Yritystoiminta tai taloudellinen hyötyminen eivät voi olla perusteita vuoden kyläläisehdokkuudeksi.

Vuonna 2024 ottettiin käyttöön uudenlainen avoimuutta ja läpinäkyvyyttä lisäävä äänestysmenetelmä vuoden kyläläisen valitsemiseksi. Ruukkilaiset voivat edelleen ehdottaa vuoden kyläläistä. Myös hallitus voi tehdä ehdotuksia vuoden kyläläisistä. Ehdokkaat julkistetaan kyläseuran verkkosivuilla/sähköpostilistalla perusteluineen ja asukkaat saavat äänestää näistä suosikkiaan.

Kyläseuran hallitus käy kokouksessaan läpi äänestyksen tulokset ja vuoden kyläläinen julkistetaan Kuubamoissa. Vuoden kyläläinen palkitaan Kuubamoissa kunniakirjalla, kukin ja kiertopalkintona luovutetaan Matti Honkalan maalaus. Epäselvissä tai tasapelitilanteissa kyläseuran hallitus voi asettaa ratkaisevan äänen vuoden kyläläisen valitsemiseksi.

ULKOKUNTOSALI
Ulkokuntosali sijaitsee Fiskarsin urheilukentällä ja on rakennettu Kyläseuran toimesta ja Raaseporin kaupungin luvalla, joka omistaa maa-alueen. Ulkokuntosalin kunnossapito ja huoltovastuu on Fiskars kyläseuralla. Ulkokuntosalin on rakentanut Puuha Group Oy, johon voidaan olla yhteydessä kuntosalia koskevissa teknisissä ja huoltoon liittyvissä kysymyksissä.

TORITOIMINTA
Kyläseura luopuu toritoiminnasta kun vuokrasopimus torista Fiskars Oyj:n kanssa päättyy 31 maaliskuuta 2025.  

VERKKOSIVUJEN KEHITYSHANKE
Fiskars kyläseura sai Pomovästiltä rahoitusta verkkosivustojen kehittämishankkeeseen. Kyläseura toteutti hankkeen vuuoden 2024 aikana. Hankkeen tavoitteena oli kehittää ja luoda uudet verkkosivut sekä varaus- ja myyntijärjestelmä.

Varausjärjestelmän kautta kylän asukkaat ja kaikki kiinnostuneet voivat löytää kaikki kyläseuran tilat ja välineistöt, jotka kyläseuralla on tarjota. Varaus- ja myyntijärjestelmän kautta voidaan jatkossa myös myydä tuotteita, eli halutessaan sieltä voi varata ja maksaa esimerkiksi yksityissaunan tai kylätilan. Uusia verkkosivuja ja myyntijärjestelmää viimeistellään ja sisältöä monipuolistetaan vielä vuoden 2025 aikana.     

KYLÄTILA
Fiskars kyläseura vuokraa kylätilaa Tako Ry:ltä. Kylätila mahdollistaa erilaisten toimintojen järjestämisen ja ylläpitämisen ruukissa. Kylätilaa vuokrataan kokoontumis- työskentely- ja juhlatilana kyläläisille, sekä kesäisin ruukkiin tulevien kesätyöntekijöiden majapaikaksi, sillä kylätilan käyttö kesäaikana on ollut vähäistä ja vuokratuloilla Kyläseura voi kattaa tilasta aiheutuvia kuluja tehokkaasti.

Kylätila voidaan antaa erilaiseen lapsi -ja nuorisotoimintaan liittyvään käyttöön veloituksetta. Muut toimijat maksavat hinnaston mukaisen maksun. Kyläseuran jaostot voivat käyttää tilaa veloituksetta kokousten järjestämiseen talvikaudella. Vuonna 2024 kylätilaa käyttävät Mannerheimin Lastensuojeluliiton Fiskarsin paikallisyhdistys Perhekerhotoimintaan ja Partiolippukunta Polaris, kyläläisten kuoro, koulun kuraattori  oman toimintansa järjestämiseen.

VUOKRATAVARAT
Kyläseuralla on yhteiskäyttötavaroita, joita kyläläiset voivat vuokrata kohtuulliseen hintaan kyläseuran verkkosivuilta.
Yhteiskäyttötavarat:

  • 50 hlö kahviastiasto
  • Ruokalautaset, keittolautaset ja aterimet ja juomalasit noin 50 hlö
  • Kuohuviinilasit noin 50 hlö
  • Viinilasit noin 50 hlö
  • Kahvi ja tee pumpputermokset
  • 2 x kahvipergolaattori (60 kuppia)
  • Vohvelirauta
  • 9 kpl pöydät ja penkit (koot 170 x 60cm ja 190 x 70cm, penkit pöytien mukaan)
  • 2 x telttakatos 4x4m, sisältää joitakin sivuseiniä ja painot
  • 2 x keittolevy

Yhteiskäyttötavaroita huolletaan tarpeen mukaan, mutta niitä ei tulla lisäämään jatkossa. Rikkoutuneet tavarat poistuvat käytöstä, kun niitä ei voida enää korjata.

NUORISOTOIMINTA
Nuorisotoiminta jatkuu yhteistyössä Raaseporin kaupungin kanssa keväällä 2025. Kaupunki järjestää toimintaa päivän viikossa ja kyläseura toisen mokoman. Kyläseuran tavoitteena on kehittää nuorisotoimintaa aktiivisesti, koska kyläläisille tehdyn kyselyn perusteella nuorisotoiminta oli tärkein Kyläseuran ylläpitämistä toimista. Nuorisotoiminnan ympärille haetaan erilaisia apurahoja hankkeiden ja kerhojen muodossa vuoden 2025 aikana, mikäli rahoitusta saadaan hankkeet toteutetaan. 

STIPENDIT
Kyläseuran hallitus on aiemmin myöntänyt Fiskarsin koululle Kiva kaveri -stipendin. Koulun kanssa on keskusteltu stipendeistä ja vuosina 2022 ja 2023 on siirrytty stipendien jakoperusteiden ongelmallisuuden vuoksi jakamaan Tsempparistipendi kaikille Fiskarin koulun oppilaille. Tsempparistipendin jakamista jatketaan vuonna 2025, sillä Fiskars kyläseuran hallitus kokee sen tasapuoliseksi ja oikeudenmukaiseksi tavaksi muistaa kaikkia kyläkoulun lapsia ja tsemppaamaan heitä hyvään koulutyöhön.

TIEDOTUS JA YHTEISTYÖ
Kyläseuran internetsivut ovat www.fiskarsilaiset.fi ja kyläseura tiedottaa niiden kautta niin perustoiminnastaan, kuin ajankohtaisista tapahtumista. Toiminnanjohtaja lähettää sähköpostilistan kautta Kyläseuran kuulumisia-tiedotteen aina hallituksen kokouksen jälkeen päätetyistä ja keskusteluissa olleista asioista kyläläisten tietoon. 

Jaostot tiedottavat itse omasta toiminnastaan, mutta toiminnanjohtaja avustaa tarvittaessa tiedotuksessa ja yhteisissä projekteissa kerrottaessa. Jaostot voivat toimittaa kyläseuran uusille verkkosivuille ajankohtaisia blogitekstejä julkaistavaksi. Näin kylän eri toiminnot saavat näkyvyyttä ja kyläseuran monipuolinen toiminta saa näkyvyyttä. Kyläseuran, nuorisotoiminnan ja saunan some-kanavia käytetään nopeatempoiseen tiedotukseen ja mainontaan aina tarvittaessa. Kyläseura ylläpitää ilmoitustaulua K-Market Fiskarsin ulkoseinällä.

Tiedottamista ja yhteistyön tiivistämistä jatketaan muiden fiskarsilaisten toimijoiden, Fiskars yhtiön/Villagen ja Raaseporin kaupungin kanssa, niin yleisellä tasolla kuin käynnissä olevien projektien ja kehittämishankkeiden tiimoilta. Kaksi hallituksen jäsentä tai toiminnanjohtaja osallistuu Raaseporin Kyläfoorumin kokouksiin neljästi vuodessa ja niissä pyritään yhteistuumin muiden Raaseporin kylien kanssa viemään kylien toiveita ja tarpeita eteenpäin ja välittämään viestiä myös kaupungin suuntaan.

Kyläseuran hallitus ei kommentoi erilaisia keskusteluja sähköpostilistalla. Sähköpostilista ei ole kyläseuran hallinnoima tiedotuskanava, vaan se on ruukin yleinen sähköpostilista, jolla on omat ylläpitäjänsä. Aiheet joihin kyläseura voi kylän sisäisellä sähköpostilistalla ottaa kantaa ovat: kylätila, nuorisotoiminta, tori, Kieloniemen sauna, kyläavustaja, Partiokolo ja kyläseuran muut järjestämät tapahtumat ja juhlat.

HARRASTUSTOIMINTA
Kyläseura tiedottaan verkkosivuilla ja ilmoitustaululla Fiskarsissa olevista harrastusmahdollisuuksista.

OSALLISTAMINEN
Kyläseura pyrkii osallistamaan asukkaitaan ja kaikkia Fiskarsista kiinnostuneita kylän ja yhdistyksen toimintaan. Kyläseura toteuttaa erilaisia kyselyitä asukkailleen joiden avulla se voi kartoittaa kyläläisten mielipiteitä ja kiinnostusta asioihin.

LUONTO- JA KALASTUSKERHO
Toimintasuunnitelma 2025

Vuonna 2025 on tarkoitus jatkaa kerhon toimintaa entiseen malliin mikäli innostuneita tekijöitä löytyy. Voidaan hakea avustusta kalastus- ja luontokurssien järjestämiseen. Suunnitelmissa on edelleen tähti-, pöllö- ja lepakkoretket. Pilkkikisoihin osallistutaan mikäli ne järjestetään. Voidaan järjestää muitakin retkiä kerholaisten aktiivisuuden mukaan.

Kerhon vuokratavarat siirtyvät talven aikana kyläseuran hallintaan ja uudistettujen verkkosivujen alle varattaviksi. Aiempi ikuisuusjäsenyyt muuttuu vuonna 2025 kausijäsenyydeksi. Kerhon kausimaksun maksaneet voivat edelleen käyttää välineitä veloituksetta. Kausimaksut käytetään välineiden huoltoon ja uusimiseen. Kerholle tarpeettomat välineistöt tullaan myymään ja lahjoittamaan uusille käyttäjille kevään aikana.

KOIRAKERHO
Fiskarsin Koirakerho ylläpitää ja huoltaa koirapuistoa yhteistyössä Fiskars yhtiön puisto-osaston kanssa. Koirapuistolla on epävirallinen WhatsApp-keskusteluryhmä, jossa halukkaat voivat jutella ja tiedottaa, yhteislenkeistä, koiratreffeistä ja toiminnasta.

YMPÄRISTÖJAOSTO
Toimintasuunnitelma 2025

Odotetaan suunnitelmaa…

FISKARSIN KOTI-, KOULU- JA PÄIVÄKOTIJAOSTO
Alustava toimintasuunnitelma vuodelle 2025 

Jaoston toiminta noudattaa viime vuosien hyväksi havaitsemiaan toimintoja ja kehittää myös uutta toimintaa. Tavoitteena v. 2025 voisi olla tehdä KKPJ:n toimintaa näkyvämmäksi kyläläisille ja myös laajemminkin. Teemme paljon hienoja juttuja yhteistyössä eri tahojen kanssa ja nyt voisi olla aika kertoa niistä myös laajemmalle yleisölle. Tavoitteena on myös hankkia lisää aktiivisia jäseniä toimintaan. 

Koulu 

– v. 2024 jaosto on saanut Kyläseuralta avustuksen kulttuuriretken toteuttamiseen koululaisille ja mahdollisesti esikoululaisille syksyllä 2025. Kulttuuriretken toteuttamiseen on haettu apurahaa myös Sophie Von Julinin säätiöltä lokakuussa 2024. Katsotaan kuinka paljon rahoitusta saadaan yhteensä tähän kasaan ja valitaan kulttuurielämys sen mukaan. 

– Karjaa-Pohjan Säästöpankkisäätiöltä on haettu (lokakuussa 2024) rahoitusta ja saatu avustus koululaisten Påminnen laskettelureissua toteuttamiseksi. Summa ei ole vielä tiedossa. 

– Sophie Von Julin säätiöltä on haettu avustusta Påminnen laskettelupäivän toteuttamiseen. Eli mahdollisesti koululaiset pääsevät kahtena päivänä laskettelemaan, jos myös Julin säätiöltä saadaan rahoitus. 

– Von Julinilta on haettu avustusta päättävien 1. luokkalaisten pyöräilykypäriin. 

– Von Julinilta on haettu avustusta joulukalan ostamiseen koululaisten jouluruokailuun 

– Varuboden Osla:lta on haettu apurahaa koulun urheilukentän uusiin jalkapallomaaleihin. Haettu avustusta myös koulun jumppasalin välineistön uusimiseen. 

– Tarkoitus on muistaa koulun opettajia kevätjuhlassa kesäkukilla. Viime vuonna nämä hankittiin käteiskassa varoilla. 

– Tarkoitus v. 2025 edistää vaijeriliuku / hämähäkkikeinu asiaa. Raha toiseen on olemassa. Tähän on ollut vaikea tarttua, kun on ollut spekulaatiota päiväkodin siirtymisestä Tako taloon, sijoituspaikka ym. Kyläseuran ja Takon kanssa yhteinen pohdinta aiheen ympärillä, mitä tämän kanssa tehdään? 

– Käteiskassasta jäätelölahjakortit koululaisille 

– Käteiskassan kasvattaminen (Kevätriehan kahvila, kahvilan pitäminen Antiikkimarkkinoiden aikaan ym. keinot) 

– Kevätrieha -tapahtuman järjestäminen koululla keväällä 2025. Keväällä 2024 pidettiin ensimmäinen tapahtuma ja se oli lämminhenkinen ja mukava. Tavoitteena tehdä koulua tunnetuksi ns. Avoimet ovet -periaatteella. 

– Laajennettu oppimisympäristö myös v.2025 kevätlukukaudella. Tähän on rahoitus MLL Fiskarsilta ja KKPJ on toiminut aikaisemmin organisoijana ja taiteilijoiden kontaktoinnissa. 

Päiväkoti 

– Haettu apurahaa vuodelle 2025 Sophie von Julinin säätiöltä. 

– Viime vuonna perustettiin päiväkodin pihaan pieni puutarha yhdessä lasten kanssa. Nyt haimme avustusta puutarhamme ylläpitoon ja suunnitelmana on hankkia hieman lisää puutarhanhoitovälineitä, sekä muutaman marjapensas ja omenapuu päiväkodin pihalle. Päiväkoti jatkaa muuten puutarhanhoitoa itsenäisesti, sisällyttäen sen varhaiskasvatukseen. 

– Päiväkodille haettu tukea englannin kielen kielikylpyyn. Kyläläinen Adam Detre tulee pitämään lapsille englannin kielen kielikylpyä. Ajankohta ja kerrat varmistuvat kun tiedetään paljonko apurahaa saadaan 

– Naattiorkesteri esitys päiväkodille keväällä 2025 – Musiikkisirkus Avain hukassa päiväkodille syksyllä 2025. Päiväkoti pyytää esityksiin myös Fiskarsin koulun alaluokkia mukaan 

– Vanhempainjaosto tarjoaa eskareille keväällä lounaan jossain Fiskarsin ravintolassa eskarin päättymisen kunniaksi 

– Vanhempainjaosto hankkii päiväkodille heidän toivomansa tarvikehankinnat (lasten työkalut ja riippumatot) 

– Lisäksi vanhempainjaosto osallistuu kevättapahtuman suunnitteluun yhdessä koulujaoston kanssa 

– Jaostolla on kirppispöytä Karjaa Sineaarissa. Jaosto ylläpitää kirppistoimintaa ja tuotot tulevat käteiskassaan. Käteiskassasta on ostettu mm. päiväkodin ohjaajille kevätkukat kiitokseksi kuluneesta lukuvuodesta. 

Kantavana teemana päiväkodin tukeminen yhteistyössä. Lisäksi haluamme tukea päiväkodin ja koulun säilymistä Fiskarsissa.

LUOVAT PAJAT JAOSTO
Toimintasuunnitelma 2025
 

Luovat pajat viettää 10-v. juhlavuotta. Jaosto järjestää monipuolista kulttuurifestivaali- ja taidepajatoimintaa kaikenikäisille. Luovien Pajojen tavoitteena on tukea ja kehittää lasten- ja nuorten kulttuuria, nostaa kulttuurin arvostusta ja tuoda se kaikkien ulottuville. Kantavina teemoina jaostolla ja sen tapahtumissa ovat yhdessä tekeminen sekä kierrätys- ja luonnonmateriaalien monipuolinen hyödyntäminen. Luovat Pajat haluaa antaa kaikenlaisille perheille ja nuorille varallisuustasosta ja kulttuuritaustasta riippumatta mahdollisuuden osallistua tapahtumiin, tutustua toisiinsa ja viettää aikaa yhdessä. Tapahtumat ovatkin kaikille avoimia, maksuttomia ja esteettömiä. 

Luovat pajat -jaosto suunnittelee tällä hetkellä tiiviimpää yhteistyötä Fiskars yhtiön kanssa. Tarjoamme muutamaa eri teemaista pajaa, jotka voi tilata ja ostaa yhtiön kautta asiakkaan omaan tapahtumaan, kuten häihin, syntymäpäiville ja muihin tapahtumiin. 

Luovat Pajat tuottaa ja toteuttaa lapsille, lapsiperheille ja nuorille suunnattuja tapahtumia pääasiassa Fiskarsin luonnonkauniilla ruukkialueella. Tapahtumat ovat joko omia kokonaisuuksia tai ne toteutetaan yhteistyönä muiden toimijoiden kanssa osana muita isompia tapahtumia. 

Tiedotus ja tapahtumien mainostus hoidetaan paikallislehdissä, Fiskarsin ruukin kokonaistiedotuksen yhteydessä sekä tapahtumatuottajien www-sivuilla ja muussa sosiaalisessa mediassa. Lisäksi Luovat Pajat toimittaa esitteitä ja julisteita toiminnastaan julkisille paikoille, kuten leikkipuistojen, kirjastojen, neuvoloiden, nuorisotalojen ja kauppojen ilmoitustauluille. 

Toiminnan tavoitteet: 

  1. Lisätä lasten- ja nuortenkulttuurin näkyvyyttä.
  2. Vahvistaa ja vakiinnuttaa lasten- ja nuortenkulttuurin asemaa. 
  3. Tukea lasten ja nuorten oikeutta omaan kulttuuriin. 
  4. Tukea lasten, aikuisten ja nuorten yhdessä toimimista. 
  5. Tukea luovaa ajattelua ja kädentaitojen harjoittelemista sekä antaa ideoita kierrätys- ja luonnonmateriaalien monipuolisesta käytöstä. 
  6. Innostaa uuden kokeilemiseen. 
  7. Vahvistaa yhteistyötä alueen muiden toimijoiden kanssa. 
  8. Työllistää paikallisia nuoria. Toiminnassa nuoret otetaan mukaan kehittämään paikallista kulttuuritoimintaa ja he saavat arvokasta työkokemusta.

Tapahtumien toteuttaminen: 

Luovien Pajojen toiminnan tarkoituksena on ollut tuottaa ja toteuttaa jokavuotisia, laadukkaita lasten, nuorten ja koko perheen kulttuuritapahtumia. Palaute tapahtumista on ollut innostunutta, ja niistä monipuolisine työpajoineen on pidetty paljon. Myös tapahtumien kantavat teemat kuten lasten ja aikuisten yhdessä tekeminen sekä kierrätys- ja luonnonmateriaalien monipuolinen hyödyntäminen ovat toteutuneet hyvin. Tapahtumat ovat olleet kaikille avoimia ja maksuttomia. 

Luovat Pajat on järjestänyt koko perheelle suunnattuja taide-, käsityö- ja kulttuuritapahtumia jo vuodesta 2015, jolloin Fiskarsin kylän äidit järjestivät ensimmäisen vapaaehtoisvoimin toteutetun festivaalinsa Fiskarsin leikkipuiston viereisessä omenapuupuistossa. 

Vuonna 2017 toiminnan vakiinnuttua perustettiin Luovat Pajat ry. Vuonna 2019 yhdistyksen toiminta siirrettiin Fiskars Kyläseura ry:n alaisuuteen hallinnollisista syistä. Tämän jälkeen Luovat Pajat on toiminut Fiskars Kyläseura ry:n alla itsenäisenä jaostonaan. Luovat Pajat -jaostolla on oma hallitus, joka on vastannut kokonaisuudessaan Luovien Pajojen toiminnan suunnittelusta, tapahtumien järjestämisestä sekä apurahojen hakemisesta ja suuntaamisesta jaoston toiminnan eri osa-alueisiin. 

Vuoden 2025 suunnitteilla olevat tapahtumat Fiskarsin Ruukissa: 

  1. KIRJAKEKKERIT KARJAALLA (maaliskuussa 2025) Kirjansidontapaja kaikenikäisille Tapahtumaan osallistuville Fokuksessa.

  2. KIERRÄTYSPÄIVÄ Fiskarin torilla (Toukokuussa 2025) Kaikenikäisille suunnattu kierrätystyöpaja Fiskarin torilla. Työpajassa hyödynnetään monipuolisesti kierrätys- ja luonnonmateriaaleja, sekä annetaan toiminnan kautta vinkkejä jo olemassa olevien materiaalien uudelleen hyödyntämisessä ja ideoinnissa.

    3. LASTEN LUOVAT PAJAT -FESTIVAALI (kesä 2025) Fiskarsin leikkipuiston viereisellä nurmialueella, omenapuupuistossa. Tapahtuma toteutuu jo 10. kerran. Mukana tapahtumassa on ohjattuja ja itseohjautuvia käsityöja taidepajoja. Pajoissa on apuohjaajina paikallisia nuoria kesätyöläisinä

    4. KIERRÄTYS KIMALTAA- joulukoriste- ja lahjatyöpajat (pikkujouluaikaan 2025)
    Kaikenikäisille suunnattu tunnelmallinen joulupaja, jossa tehdään jouluaiheisia koristeita ja -lahjoja kierrätysmateriaaleista. 

– MUUT TILATTAVAT TAIDEPAJAT eri tapahtumissa ja häissä. 

– Opinto- ja suunnittelumatka Pohjoismaihin Luovat pajat -jaoston ohjaajille keväällä 2025. Luovat pajat -jaoston juhlamatka.

FC FISKARSIN SAKSIPOTKU
Toimin tasuunnitelma 2025
Odotetaan suunnitelmaa…