Ympäristöjaos

Ympäristöjaosto

Ympäristöjaoston tavoitteena on edistää paikallista luonnon ja ruukkiympäristön monimuotoisuutta ja hoitaa Fiskarsin ruukin vieraslajitorjuntaa sekä tehdä kannanottoja ja tiedottaa ajankohtaisista ympäristöasioista.

ETANA- JA VIERASLAJITORJUNTA FISKARSISSA 2022

Etanatyöryhmä jatkaa ympäristöjaoston alaisuudessa aktiivista vieraslajitorjuntaa yhteistyössä Fiskars-yhtiön puistopuolen Eija Sulkavan sekä puutarhamyymälä Ruusupavun Anne Ollilan kanssa.

Saimme avustusta von Julinin säätiöltä Ruukin LUMO –vieraslajihankkeen ja nurmikosta niityksi pilottihankkeen toteuttamiseen. Anna Kamara toimii hankkeen vetäjänä.

Ruukin LUMO –hanke

TAVOITTEET

Torjua espansiruetanaa ja vieraskasvilajeja Fiskarsin ruukissa ja jatkaa tiedotusta niin, että kukaan ei enää vahingossa levitä vieraslajeja luontoon tai mahdollista espansiruetanoiden siirtymistä uusille alueille tai omaan pihaan. Tehdä käytännön torjuntatyötä espansiruetanan torjumiseksi niin että sen esiintymisalueen laajeneminen saadaan pysähtymään.

Torjua valittuja vieraslajeja: jättibalsamia, lupiinia ja kurtturuusua. Jättipalsamia raivataan koko ruukin  alueella, lupiinin poisto aloitetaan yksittäisistä esiintymistä ja luonnonsuojelualueiden lähellä olevista esiintymistä (Hasselbacka, Torsbyn katajaketo). Kurtturuusun poistoon kotipihoista tarjotaan apua ikäihmisille.

Lisätä tietoa luonnon monimuotoisuudesta ja opettaa miten sitä voi edistää perustamalla niityn kotipihaan nurmikosta niityksi- opintopiirissä.

TOIMET

  • Etanankeruutalkoot touko-kesäkuu ja elo-syyskuussa
  • Koululaispartio (yli 14 v.) kesätöissä kesä-heinäkuussa etanoiden ja vieraslajien (jättipalsami, lupiini) torjunnassa.
  • Lupiinitalkoot Torsbyssä – kesäkuun lopulla
  • Kylätalkkari menossa mukana tarvittaessa raivaustöissä ja kurtturuusun poistossa.
  • Espanjansiruetanoiden ja vieraslajikasvien kartoitustyö jatkuu. Etanahavainnot siruetanat.fiskars@gmail.com
  • Nurmikosta niityksi opintopiiri- kokoontuu neljä kertaa huhti-elokuussa.

TIEDOTUS

  • Tapahtuu ruukin sähköpostilistan välityksellä. Etanainfo- ja muistutus keväällä, etanatalkoot torstaisin toukokuussa sekä elo/syyskuussa. Lisäksi lajikohtaista tietoa vieraslajeista silloin kun niiden torjunta-aika on ajankohtainen.
  • Hankkeesta ja talkoista tiedotetaan myös Kyläseuran fb-sivun kautta
  • Vieraslajiesitteitä jaettaan talkoissa ja Puutarhamyymälä Ruusupavussa
  • Olemme verkostoituneet Raaseporin vieraslajiverkoston kautta muihin toimijoihin